LEVEN

De geur van koffie, levensreddend instrument.

 

 

Als je net je bed uitkomt en het koffiezetapparaat aan wil zetten, ruik dan even!  Ruik aan de koffie! Dit is de meest gemakkelijke corona-test die er bestaat. Als je niets ruikt, onmiddellijk laten testen. Zo krijgen we samen corona onder de knie!

Vorige week belde mijn zoon met de mededeling dat iemand op zijn werk besmet was met het virus en dat hij niet bij me kon komen voordat hij getest werd. Wat voor werk hij doet is belangrijk in dit verhaal. Hij is namelijk een gepassioneerd koffiebrander. In de oude Honigfabriek is hij een aantal jaren geleden een koffiebranderij begonnen en sindsdien geniet Nijmegen van ultiem lekkere koffie. Iedere maandagmorgen gaan ze “cuppen” in de branderij, ze proeven nieuwe koffie’s, gemaakt van andere bonen, met een langere brandtijd, of van een nieuw seizoen. Je hebt geen idee hoeveel elementen de smaak van koffie bepalen. Maar zeker is dat iedereen die de koffiebranderij binnenloopt de geur van koffie in zijn neus krijgt. iedereen behalve Koen. Terwijl de andere jongens (eigenlijk zijn het mannen, realiseer ik me) enthousiaste kreten slaakten over de heerlijke geur van de nieuwe maling, rook Koen niets! Hij is direct gaan testen, en de andere werknemers van de branderij ook. 

 

Gisteravond zag ik Mark Rutte worstelen met de maatregelen die verlengd worden. Hugo de Jonge had nieuwe schoenen, maar nog geen adequate sneltest en vanmorgen stond ik op met de gedachte. Wij wel! 

Dus, doe iedere morgen de sneltest! Ruik aan je koffie. (Als je de luier van je kind verschoont en je ruikt niets, is dat ook een goede test). Koen had nergens last van, geen kenmerken, maar dank zij de geur van koffie werd corona bespeurd, en niet verder verspreid. Ik schrijf nu dit verhaal in de morgenzon, maar ik had net zo goed als drieënzestigjarige met (niet onaantrekkelijk) overgewicht op de I.C. kunnen liggen.

De geur van koffie, een levensreddend instrument.