Labyrint

 

Labyrint in de Stelt.

 

Aan de zuidkant van Oss ligt “De Stelt” Een klein gebied met bossen en eeuwenoude akkers. Onder de hoede van landschapsbeheer Oss wordt het gebied ingericht met eerbied voor de historie. Oude graansoorten worden verbouwd maar ook nieuwe gewassen zoals cranberries en hop. Er is een groentetuin waar men groenten van het seizoen kan kopen en een herinneringsbos. Daar worden bomen geplant die van oudsher een plek vonden in ons landschap. Men plant daar bomen ter herinnering aan een dierbare overledene of om een belangrijk moment te bekrachtigen. Het is een plek voor bezinning.

 

Een labyrint is ook een plek voor bezinning, eigenlijk hoef je er niets van te weten. Je kunt het ervaren door het te lopen. Het wordt gezien als een levenspad, onderweg kom je situaties tegen waardoor je je koers moet veranderen. Soms sta je even stil om je af te vragen wat je weerhoudt op je levensweg, of je jouw doel kunt bereiken.

Het kan dienen als meditatie of om kracht te geven aan een doel wat je voor ogen hebt.

 

De eerste zaterdag van mei is het wereld labyrint dag .Op de gehele wereld lopen mensen om 13.00 uur een labyrint. Het thema daarbij is “Walk as one at 1” Terwijl de aarde haar draaiing maakt ontstaat een wereldwijde golf van labyrint-wandelingen met een liefdevolle intentie voor de aarde en haar bewoners. 

Mooie labyrinten in de buurt van Oss liggen aan de Waalkade in Nijmegen en voor de Lambertuskerk in Veghel. 

In “De Stelt” ligt een labyrint van schelpenzand. Het is een tijdelijk labyrint, maar de bedoeling is dat er een definitief exemplaar komt als er voldoende natuurlijk materiaal verzameld is. 

 

In verband met de coronamaatregelen is het niet mogelijk om tegelijkertijd in het labyrint te lopen. Als je in De Stelt het labyrint wilt lopen  en het veld is niet vrij, neem dan even plaats op het bankje in het herinneringsbos totdat het jouw tijd is om het labyrint in te gaan.

 

Route: vanaf de Strausslaan in Oss sla je het zandpad in, genaamd de Suggelaarsestraat. Je houdt links aan bij de gekapte boomstammen. Je loopt het bos in en komt bij het herinneringsbos. Verder lopen naar het zuiden tot aan de houtwal. In de houtwal is een opening waardoor je op de oude akker komt. Daar ligt het schelpenzand-labyrint. In de zomer is het labyrint niet zichtbaar vanwege de hoge begroeiing.

Ik wens je een fijne wandeling.