LEVEN

Vlak

 

Esther Perel, auteur van “ Erotische Intelligentie” en “Liefde in verhouding”

www.estherperel.com

reikt de volgende oefening aan: 

Stel je voor dat je vlak bent, hoe voelt je lijf dan aan? Welk beeld heb je bij vlak? Het heeft voor mij iets stijfs, iets rechts, iets saais. Afgevlakt, beperkt, tussen zes vlakken liggen, een beetje doods dus. Een vlak is dicht. Een oppervlak is de sublieme vorm van vlak. En geeft zeker de beperking aan van ruimte.

 

Stel je nu voor dat je open bent, dat je nieuwsgierig bent, dat je nieuwe ontmoetingen hebt, nieuwe dingen leert en ziet. Stel je voor dat je verandering omarmt en in beweging komt. Hoe voelt je lijf dan?

 

Sneeuw is gevallen en de hele mindset van Nederland veranderde: we genieten van de schoonheid van het maagdelijke witte landschap. Van de stilte, van de warme zon in de  ijskoude buitenlucht. We spelen buiten, met sleeën en langlauflatten. 

 

Gedachten kunnen afsluiten en verdoven en dat is met ons gebeurd in het afgelopen jaar. Het is normaal geworden dat we geen handen meer schudden, mondkapjes dragen en online gesprekken voeren. Ongemerkt verdwijnt de levendigheid in ons dagelijks bestaan.

We zoeken een veilige oppervlakte en die blijkt niet groter te zijn dan anderhalve meter. En weet je wat zo erg is, als je gevoelens afvlakken merk je niet dat de levendigheid verdwijnt. Dan is het wel goed zo, veilig in ieder geval.

 

Pas op voor de val van vlakheid! Wat je nu nodig hebt is soepelheid. En die krijg je door creatief om te gaan met je oppervlakte, om daar te doen wat je nooit voor mogelijk hebt gehouden. Niet alleen sneeuw en ijs kunnen je emotionele landschap in een nacht veranderen, je kunt dat ook zelf. Door kwaliteit toe te voegen aan je dagelijks bestaan, vervlak niet maar voel, ruik, proef, hoor, en zie met andere ogen. Wat is de laatste keer geweest dat je onbedaarlijk hebt gelachen? Denk daar aan terug en er verschijnt een glimlach op je gezicht. Esther Perel noemt het erotiek en daar heeft ze helemaal gelijk in.

Erotiek is geen seks, het is verbeelding en daarmee kun je veel plezier hebben in je leven. Zelfs op een kleine oppervlakte. Zo klein bemeten als je bed, of je keukentafel, of je slee.

Bedenk deze Valentijnsdag wat je verdooft en waar je van opleeft, welke gedachten maken je blij en welke ondermijnen je levendigheid. En kies daarna! Geniet van de zachtheid van je bed, de stevigheid van je keukentafel en de kleur van je slee.try something new this Valentine’s Day. Exercise eroticism and bring creativity and life back into your relationship.” 

Het advies van Esther Perel voor deze Valentijnsdag is: Doe eens iets nieuws! Ik stel voor: maak een geometrische tekening. Teken een vierkant van 20 cm bij 20 cm en verdeel het in vlakken van 5 cm. Snijd een paar vakken door midden en kleur de vlakken in. Vlak uit wat je niet nodig hebt! Geometrisch tekenen helpt je om helder te denken, om keuzes te maken en kleur aan te brengen. In je tekening en in je leven!