LEVEN

Vrouwendag

Vandaag is het internationale vrouwendag 2021. Het thema is invloed met impact.

Sta vandaag eens stil bij de vrouwen die grote invloed op je hebben gehad, En vraag je daarbij af of ze nog steeds impact hebben. Je kunt grote namen noemen, Michelle Obama, Moeder Theresa, Oprah Winfrey, maar je kunt het ook dichtbij zoeken.

Kijk eens naar je moeder, wat voor invloed heeft zij gehad op jouw ontwikkeling? Ik zie nog zoveel mensen worstelen met de impact die moeders levenslang hebben op hun kinderen. Want ook moeders hebben te maken met de impact van het leven van hun moeders. De worstelende jonge moeders, manoeuvrerend tussen carrière en gezin, komen voort uit jonge moeders die tradities wilden doorbreken. Die door barricaden heen sloegen, vaak hun gevoelens opzij zetten of juist machteloos en depressief werden door omstandigheden die ze niet konden veranderen. Zij hebben het verlangen naar verandering geplant in de zielen van hun kinderen. Mijn moeder was machteloos en depressief.

Op de foto zie je een foto van haar op mijn bruiloft. Ze had een prachtige jurk gekocht en een hoed. Ze leek zelf wel een bruid. Maar onder de dikke laag make-up schuilen blauwe plekken. Nee, ze was niet in elkaar geslagen, ze was met haar dronken kop in de struiken gevallen. Ze mocht twee dagen uit het ziekenhuis om de bruiloft bij te wonen. Haar alcoholisme heeft ontegenzeggelijk invloed gehad op mijn jeugd.

Het heeft impact op mijn gedrag, nog steeds. Maar gelukkig kan ik het herkennen en beheersen. Tijdens mijn opleiding tot kunstzinnig therapeut ontdekte ik al die patronen die me weerhouden om vrij te zijn. En nog steeds zie je in mijn tekeningen beelden die de pijn uit mijn jeugd weerspiegelen. Maar door het tekenen en schilderen kan ik ze buiten mijzelf plaatsen.Ik kan ze van een afstand bekijken en kan de impact beheersen. En dat genoegen gun ik alle vrouwen op 8 maart 2021!