Erotiek is een godsgeschenk.

Erotiek is een cadeautje van Eros. Je krijgt het negen maanden lang om verliefd te worden, om kriebels in je buik te krijgen, om de ander te aanbidden. Daarna is het voorbij en zie je de nadelen van je held(in). Dan wordt duidelijk of zich liefde kan ontwikkelen voor de partner die van zijn voetstuk is gevallen. Je weet inmiddels wat erotiek is, je weet hoe het voelt en je wilt er meer van. Nu wordt erotiek een verlangen dat je zelf moet bevredigen. En dat kan! Om met Esther Perel te spreken: “Ontwikkel je erotische intelligentie!”.

 

Als het leven saai is en vervelend, zonder enige vorm van spanning, dan ontbreekt het je aan erotiek. Esther Perel geeft aan dat we erotiek uit moeten breiden in ons dagelijks leven. Erotiek is de moeite die je zelf moet doen om je leven spannend te maken en te houden. Het gaat over de manier waarop je eet, drinkt, het gaat over je huwelijk, over je vriendschappen. Je kunt het zelf leuk  maken. Niet wachten op de ander, zelf de spanning inbrengen in je leven. Daardoor maak je het leven van de ander ook spannend. Dat is erotiek en als je erotiek niet inbrengt in je leven, verdwijnt je zin. Deze drie krachten, vitaliteit, seksualiteit en erotiek horen bij elkaar. Ze zijn niet te scheiden. Ieder mens heeft de beschikking over die zak knikkers. Iedere dag opnieuw. En als je gaat spelen, als de knikkers gaan rollen, dan bruis je van vitaliteit, dan heb je zin om te spelen en ben je in contact met je seksualiteit.

En als je jouw mooiste knikkers in durft te zetten, dan heb je contact met je erotiek. Zo stroomt de energie door je lijf en door je leven.