Tekenen met vertrouwen

 

Wat ons nu overkomt is ongewoon heftig. Niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Ze weten meer dan dat je denkt, ze vangen onze woorden, lezen onze lichaamstaal en voelen onze angsten en twijfels. Bescherm je kinderen, niet alleen tegen het coronavirus, maar ook tegen teveel informatie via de media. Maak een duidelijke dagindeling, waarin tijd is voor hen, voor je werk en voor je geliefden. Dwing ze geen groente te eten omdat ze anders ziek worden, maar maak van de maaltijden een feestje, of ze nu wel of niet mee eten. Laat hen merken dat we zorgen voor elkaar zodat er vertrouwen ontstaat. En ga met ze tekenen. Vandaag een spiraal. Waarom een spiraal? Het is een symbool dat voor alle leeftijdsgroepen gebruikt kan worden.En je kunt er iets in kwijt. Markeer op dit getekende pad belangrijke momenten, goede en moeilijke. Afhankelijk van de leeftijd van het kind, vullen ze zelf momenten in. Een verjaardag, vakantie, de dood of ziekte van een familielid, de komst van een huisdier, echtscheiding enz. enz. Schrijf het erbij, of maak er een tekeningetje bij. En laat ze zien dat de spiraal doorloopt, dat je erin kunt gaan, en er uit kunt komen. Dat je telkens nieuwe dingen tegenkomt op je pad, soms fijn, soms niet, maar dat je altijd door kunt gaan. Gebruik je fantasie en creativiteit en geef je kind de mogelijkheid om zich te uiten op papier. Kleuters kun je rood, oranje, geel, groen, blauw, en lila geven. Vanaf ongeveer 8 jaar kun je toe met minder kleuren, rood, geel en blauw. dan kunnen ze zelf kleuren mengen. Ga met je vinger langs alle voor-en tegenspoed, benoem alle punten en geef je kind aandacht en vertrouwen.

Door Lilian Tan, oma van betekenis.


Tekenen voor oma en opa.

De spiraal die we  hebben gemaakt voor en met de kinderen, kunnen we ook gebruiken voor opa en oma die in het verzorgingshuis verblijven. Deze heb ik gemaakt voor mijn schoonmoeder die dementerend is en woont in huize Katwijk in Oss.

Ik heb hem opgestuurd en ik hoop dat de verpleging tijd heeft om met haar alle plaatsen af te gaan waar ze gewoond heeft. Natuurlijk kun je ook andere invullingen geven aan de punten, de namen van de kinderen en kleinkinderen, hobby’s of andere bezigheden. Voor iedereen die zijn of haar moeder en vader niet kan bezoeken en voor  opa’s en oma’s die, net zoals ik, hun kleinkinderen vreselijk missen.

 

 Lilian Tan,  oma van betekenis.